2015. szeptember 4. péntek
Rozália

Bejelentkezés

OECD: Japánban a legmagasabb az átlagéletkor


A legutóbbi OECD jelentés 30 ország egészségügyével foglalkozik. Az összehasonlító statisztika átfogó képet nyújt az OECD országok lakosságának egészségügyi állapotáról és az egészségügyi rendszerekről. A jelentés nemcsak a közgazdászok és politikusok számára jelentős, hanem minden, a nemzetközi összehasonlításban érdekelt egészségügyben dolgozó számára is – közli az ÖKZ.
A statisztikákból kiderül: Ausztria az OECD átlag felett van a GDP-hez viszonyítva az egészségügyi kiadásokat, a kórházi ágyellátottságot, valamint a CT és MRI felszereltséget tekintve. Más a helyzet az egészségügyi személyzet, az önálló rendelővel rendelkező orvosok és a nővérek eloszlásánál: 1000 lakosra 3,8 orvos jut, ami több mint a 3,1-es OECD-átlag, míg 7,4 nővér jut ugyanennyi lakosra, ami lényegesen kevesebb a 9,6-os átlagnál.

A várható átlagos élettartam Japánban a legmagasabb - 82,6 átlagéletkorral -, Ausztriában átlagban 80,1 évig élnek a lakosok, ami magasabb az OECD 79 évi átlagánál. Megjegyzendő, hogy Japán a GDP-hez viszonyítva az egészségügyi kiadásainak arányával, ahogy az egy főre jutó egészségügyi kiadásokkal is, csak a 21. helyen szerepel, és ezzel a harminc OECD állam átlaga alatt van.

 
[Forrás: OrientPress Hírügynökség]
Címkék: